kawan baik cikparo! TEKAN...

Friday, October 7, 2011

Contest I'm Proud To Be A Muslimah



Cik Paro nak join contest dari blog 

Nak join, tekan je banner ni~~


Ni pula syarat-syaratnya..


1 ) Settle~~
2 ) ada kat atas tu,,
3 ) Tag: ila, Kak Nida dan Puan Kutu
4 ) dah follow and like
FB username: Faraha Mormin

5 ) Ni hadiah yang cik paro nak kalau menang~~
'
x1 tudung syria yuna 

x1 t shirt muslimah 

x1 bag & x1 purse 

x1 tudung

 Kalau ikutkan memang nak semua.Tapi tak mahu tamak.Cukuplah apa yang ada ni. Tu pun belum tentu menang.Kalau ada rezeki menangla saya!

6 ) Gambar kartun Muslimah yang cik paro dah google dan dirasakan menarik ialah:


Suka tengok kartun ana muslim ni. Comel!

7) Ciri seorang muslimah

  1. Solat tepat pada waktunya.
  2. Banyak amalan sunat dan bibir basah dengan zikir.
  3. Butir bicaranya terselit dengan kalimah seperti bismillah, alhamdulillah, insyaALLAH, subhanallah, Allahuakhbar dan lain-lain zikir.
  4. Tidak mengeluh dengan masalah remeh dalam kehidupan hariannya.
  5. Bercakap dengan rendah suara.
  6. Lembut dan halus tingkahlakunya.
  7. Tutur bicara yang senang didengar tanpa kata lucah atau sumpah seranah.
  8. Pakaian longgar tanpa mendedahkan bentuk tubuh.
  9. Rambut, leher dan dada yang sentiasa ditutup dan dijaga dari pandangan lelaki bukan muhrim dan mereka yang bukan Islam.
  10. Sukakan kanak-kanak dan kanak-kanak menyukainya.
  11. Pandai mengambil hati orang tua.
  12. Menghormati dan taat ibubapa.
  13. Kesayangan keluarga dan tetangga.
  14. Contoh kepada adik-adik dan mencontohi orang tua.
  15. Berkuku pendek sentiasa bagi menyempurnakan wudhu.
  16. Rambut tak diwarnakan.
  17. Banyak dan murah dengan senyuman.
  18. Banyak mendengar dari bercakap.
  19. Senyuman adalah ketawanya.
  20. Tidak ketawa terbahak-bahak.
  21. Suaranya tidak lantang dan jarang didengari oleh lelaki bukan muhrim.
  22. Tidak suka bersiar-siar atau keluar rumah tanpa urusan penting bagi mengelakkan fitnah.
  23. Menjauhi kumpulan yang sedang mengumpat dan mengeji supaya tidak dikira bersubahat.
  24. Tidak menghebohkan kedukaan hatinya dan menyembunyikan kesedihannya.
  25. Menerima dugaan sebagai ujian ALLAH dan kafarah dosanya.
  26. Sentiasa berdoa baik untuk keluarga, orang lain dan juga untuk orang yang menganiayanya.
  27. Pandai bergaul dengan semua orang tanpa mengira tahap pendidikan dan taraf.
  28. Tidak boros dalam berbelanja dan pandai menguruskan kewangannya.
  29. Berhati-hati dengan apa yang dimakannya dan menjauhi makanan syubhah.
  30. Sayangkan dan kasihan binatang peliharaan seperti kucing, arnab, burung, ikan dan lain-lain.
  31. Suka kepada alam sekitar, suka berkebun dan bunga.
  32. Menitik-beratkan aurat yang dianggap remeh seperti tumit kaki, kaki, siku dan lengan. Caranya dengan memakai sarung tangan dan sarung kaki. 
  33. Tidak menolak poligami.



Sama-samalah kita menjadi seorang muslimah yang sejati. Ada tak ciri-ciri kita diatas sebagai seorang muslimah. Terasa begitu hina diri ini..


Sekian, assalamualaikum...




3 comments:

..cik gugu.. said...

wish u luck cik paro~

Puan Kutu said...

adoi no33 tu menakutkan.haha..dh lama juga nak join contest nie,tp takde idea.hehe..btw tq tag..mitak2 smpt join sebelum tarikh tutup..:)

fiQ'Ra said...

salam, datang buat lawatan ~ semoga berjaya tau ~
keputusan 15 oktober ni, sama2 kite tunggu eh
~_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...