kawan baik cikparo! TEKAN...

Tuesday, August 2, 2011

segmen: jom kite FOBIA bersame cik pika & imah

salam RAMADHAN

PHOBIA/FOBIA:

Kebimbangan yang kuat dan patologikal kerana takutkan suatu peristiwa atau benda. Menjauhkan diri daripada keadaan menakutkan mungkin menghadkan banyak kehidupan seseorang dan mengakibatkan penderitaan yang melampau.
(Kamus Jururawat 2007)


banner segmen cik pika...

Bercerita mengenai fobia..Pasti semua ada jalan ceritanya bagaimana fobia itu boleh berlaku.So, cik paro nak share pengalaman cik paro! Sharing is caring..

TEMPAT TINGGI

Alkisah terjadinya peristiwa ini di PLKN suata ketika dahulu.Masa cik paro muda-muda dulu.sekarang da tua ka? Semasa aktiviti merentas halangan di lakukan, adalah satu halangan yang kena lalu atas tembok, then kena melangkah ke satu tembok lagi. Lebar tembok tempat berpijak tu muat-muat boot yang cik paro pakai je. Halangan ni perlukan keseimbangan badan yang tinggi. Menggigil lutut kaki.Kaki ni tak nak bergerak langsung. Bayangkan masa tu cik paro jadi peserta terakhir. Penakut punya pasal. Sehinggalah di herdik oleh JL(jurulatih)

'Awak nak terjun pastu patah kaki atau teruskan?'
"teruskan cikgu!"

Taraik nafas panjang-panjang dan langkah..
DONE!
ye, cik paro lepas..tak jatuh pun!
LEGA!

Lebih kurang macam ni lah temboknya.Tak delah tinggi pun.Tapi kalau dah duduk atas ni, rasa macam kat gunung everest je tingginye..-credit to paman google


Memang kebanyakan aktiviti kat PLKN tu cik paro takut nak buat.Semuanya jatuh jek.Sebab tu la kalau tempat yang tinggi takut nak buat.Rela tak buat dari jatuh.Kalau patah kaki siapa nak tolong?Memang fobia tak ingat dengan tempat tinggi.Masa latihan flying fox cik paro join. Tu pun dah menjerit macam orang gila. Latihan abseilling cik paro lari tak mau buat. TAKOT!

flying fox!-credit to paman google

absellingcredit to paman google





anda FOBIA??
jom JOIN

tag:




10 comments:

Kancil 8349 said...

saya dah join segmen tu...terima kasih mengajak saya...

ecah said...

hahah ecah pown takot tmpat tnggi jgak ;)mse plkn mcm2 alsan ecah bgi kt cekgu tu sbb ta mo join

Rohaizam Rosli said...

huhuhu.... iejam okay lg tempat tinggi nih... still okay la... huhu debar mmg la ada... tp bila involve benda cmtu mmg best... terjun ker apa ker... waaaaa

cIk PikA said...

:) best nye p plkn.. pika x pat rase pon pengalaman.. huhu.. jeles..

BTW thnx a lot cz join.. :)

Hans said...

owh
kira gayat la nih ekk
hehehehe

LYAfrina said...

mcm best

bunbun said...

FUH FUHHHH. same la kita. salu bunbun msti menggigil klo nek tmpat tinggi. kadang2 nek eskalator pon kaki gigil2 hahahaha.

abah khalisha said...

abah kalau kt tmpt tinggi mesti rasa nk terberak..opppsss

tiefazatie said...

rajin bercerita la cik paro nie..hee

cIk PikA said...

pika da msuk kan blog ni dalam BLOGLIST FOBIA..
TQ..

http://somebodypeace.blogspot.com/2011/08/pika-nak-tunai-janji.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...