kawan baik cikparo! TEKAN...

Monday, August 1, 2011

cik misi tolonglah...Mengapa profesyen ini yang kau pilih???

salam ramadhan

Sempena masuk bulan baru ni, cik paro nak cerita serba sedikit perihal cik paro!
izinkan cik paro menukar kata ganti nama kepada "aku"

____________________________________________

kecik-kecik dah bercita-cita nak jadi nurse!

Aku adalah ex- student nursing..
atau dalam bahasa melayunya bekas pelajar kejururawatan..
dan sepatutnya aku sudah bergelar staffnurse atau jururawat masa ini..
Biarlah waktu yang akan menentukannya..

ini dia bekas pelajar itu..

Bukan aku memilih kerja,
tetapi tidak dapat kerja, macammana aku nak pilih kerja itu?(apakah??)

inilah nasib anak-anak swasta!
fight cik paro!

Mengapakah aku memilih profesyen ini?
argh..memang aku tak minat langsung!

"Tapi kenapa kau pilih farah!"

kerana desakan peluang kerja yang tinggi pada masa itu..

alkisah apabila aku bersama rakanku mencuba nasib untuk di interview lalu menjadi pelajar di sebuah kolej swasta tersebut...

"farah, kenapa tak mohon SPA je?"
"kenapa tak apply kerajaan ke?"
"mahalnya yuran.kalau kerajaan kan free"

Kalau aku ni minat bidang nursing ni, dah lama aku apply SPA8 tu.Sebab setiap kali aku nak apply SPA mesti aku apply kerja lain..sebabkan aku tak minat..

"dah tu, kenapa kau ambik bidang ni pulak?"
"kenapa awak berminat nak jadi nurse?"

kan aku dah kata, atas desakan peluang kerja yang tinggi pada masa tu!
dan maybe itu jodoh aku kot..apakah??

bajet tak nak orang kenal..

Tapi, yang paling aku suka masa bergelar student ni adalah time practical,
aku paling suka cuci berak pt, tukar pampers, mandikan pt, cuci muntah pt, senag kata aku lebih suka buat kerja kotor dari buat kerja bersih..Sampai ke sem 6 aku lakukan semua itu.Sanggup buat sorang-sorang tak nak paggil junior or kawan lain..

Ini sebab, aku lakukan itu atas dasar kasih sayang..
aku pun pernah jaga arwah mak aku masa dia terlantar sakit.
Sebab tu, ia small matter bagi aku..

"terima kasih dik, tuhan saja yang dapat membalasnya"
"amoi, u banyak baik hati tau!"
"terima kasih banyak-banyak"

Dengan kata-kata tu, aku rasa dihargai..

Sampai ke hari ini, saat ini, mengapakah aku tak suka profesyen ini?
jawapannya:

AKU TIDAK PASTI!!




Nota kaki: adakah anda juga seorang jururawat seperti saya?


8 comments:

Afuan Shah said...

weuuuu~~
saya juga belkas pelajar nursing UIAM.
tapi pusat asasi uiam la..
hoho..saya tak minat..
jadi saya tukar...skang ni Human Science ;)

Tapi nurse satu kerja yg mulia dimata saya.bnyak perlukan pengorbanan;)

kisah cik paro said...

la yeke?nape tak teruskan..
sama la kite tak minat gak..
memang nurse 1 pekerjaan yg mulia.tapi ada juga orang salah tafsir..

Afuan Shah said...

hehehhe...sebab dah teruk sgt x minatnya..result terus merudum..so..keep on doing thing yg minat la...

kisah cik paro said...

baguslah macam tu..
good luck ye!

SimplySeoul said...

Hehe, bukan mudah profession ni. Perlukan kepakaran, skills, kesabaran yg tinggi. Doktor xbley hidup kalau xda nurse hehe.

kisah cik paro said...

Simply seoul: betul tu..tu yg cik paro xminat tu..

tiefazatie said...

mulianya kerja cik paro nie tau..=)

cIk PikA said...

pika plak dpat SPA nursing.. tp tolak sbb ade FOBIA ngn hospital.. haha.. rugi x rse2 nye?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...